Straż Leśna użyła broni, kradzież drzewa…

23 Czerwiec 2018
Kategoria
Informacja

Do niecodziennego zdarzenia doszło w Nadleśnictwie. Cztery osoby podjęły się kradzieży drzewa. Straż Leśna otrzymała sygnał z fotopułapki zamontowanej w miejscu poprzednich kradzieży drewna. Udali się we wskazane miejsce. Na miejscu zastali złodziei, w tym dwóch uzbrojonych. Zablokowali drogę wyjazdu oraz powiadomili Policję. Na sygnał „Straż Leśna rzuć broń…” złodzieje skierowali swoją broń w kierunku strażników po czym oddali strzał. Jeden z funkcjonariuszy został ranny. Strażnicy skierowali swoją broń w kierunku złodziei po czym również oddali strzały.
To część ćwiczeń zorganizowanych przez Fundację MaxLife z siedzą w Skąpym gm. Chełmża. Strażnicy ćwiczyli z zakresu posługiwania się bronią palną w warunkach wysokiego stresu, z uwzględnieniem działań ratowniczych w strefie zagrożenia i ewakuacji realizowanych w ramach ćwiczeń i symulacji realnych zdarzeń.
Drugą częścią spotkania były zajęcia z pierwszej pomocy. Uczyli się jak prawidłowo wezwać pomoc w sytuacjach zagrożenia życia.
Numer alarmowy 112 obowiązuje na terenie całej Unii Europejskiej. Połączenia z tym numerem są bezpłatne. W jakich sytuacjach dzwonić pod ten numer, a w jakich nie? Jak rozmawiać z dyspozytorem i jakich informacji mu udzielać? Jak postępować kiedy znajdziemy osobę poszkodowaną w lesie? Co zrobimy kiedy na jedziemy na wypadek?
Straż Leśna ćwiczyła na wysokiej jakości sprzęcie m.in. na fantomach wyposażonych w zespół wskaźników informujące o jakości prowadzenia uciśnięć klatki piersiowej i oddechów ratowniczych.

Comments are closed.