Badanie urazowe. Kurs w zakresie KPP w Złotori.

19 Luty 2018
Kategoria
Informacja

1. Ocena bezpieczeństwa
2. Ocena miejsca zdarzenia
3. Wrażenia ogólne ( wiek, płeć, ułożenie poszkodowanego…)
4. Ręczna stabilizacja kręgosłupa szyjnego ( badamy świadomość, oddech)
Głowa
– zaczynamy od badania twarzoczaszki – szukamy zmian w kości, złamań, wklęśnięć, uszkodzeń zębów, oczu, wysączających się płynów z nosa lub uszu
– badanie mózgoczaszki – poprzez delikatne ale stanowcze przesunięcie dłońmi po całej czaszce, poszukujemy wpukleń w czaszce, guzów, krwi, części ruchomych
Szyja

– poprzez ocenę wzrokową szukamy zranień, krwotoków
– poprzez ocenę palpacyjną szukamy zmian w kośćcu, na tylnej części szyi

5. Badanie klatki piersiowej:

– ocena wzrokowa – ruchy klatki piersiowej, ślady krwi, krwotoki
– ocena palpacyjna – poprzez ułożenie dłoni równomiernie na lewej i prawej części klatki piersiowej i delikatny ale zdecydowany ucisk (koniecznie pionowo) szukamy złamań żeber, w zależności od wielkości klatki piersiowej czynność powtarzamy w jednym, dwóch czy też trzech miejscach tak aby zbadać całą klatkę piersiową

6. Badanie brzucha:

– ocena wzrokowa – szukamy krwawień, przerwania tkanki, wytrzewienia, zasinień
– ocena palpacyjna – stosując umiarkowany ucisk badamy dłońmi brzuch dzieląc go sobie na cztery części, kolejno uciskamy lewą górną część, prawą górną, prawą dolną i lewą dolną część brzucha- szukamy miejsc twardych i miejsc bolesnych.

7. Miednica

– ocena wzrokowa – szukamy krwotoków i nienaturalnego ułożenia lub nienaturalnej ruchomości miednicy.
– ocena palpacyjna – obie dłonie ułożone są  na obu talerzach miednicy, stosując zdecydowany ucisk pionowo w dół i lekko na zewnątrz szukamy ruchomości w kośćcu miednicy, następnie ściskamy miednicę do środka  również poszukując ruchomości kośćca.

8. Kończyny dolne

– ocena wzrokowa – szukamy krwotoków i nienaturalnych ułożeń kończyny, opuchlizn
– ocena palpacyjna – ściskając szybkimi zdecydowanymi ruchami kończynę dolną od uda do stopy szukamy ruchomości w kośćcu, następnie zginamy równocześnie kończynę dolną w trzech stawach – biodrowym, kolanowym i skokowym szukając ograniczeń w ruchomości tych stawów.

9. Kończyny górne

– ocena wzrokowa – szukamy krwotoków i nienaturalnych ułożeń kończyn, opuchlizn
– ocena palpacyjna – ściskając szybkimi zdecydowanymi ruchami kończynę od ramienia do dłoni szukamy ruchomości kośćca, następnie zginamy kończynę równocześnie w stawie ramiennym, łokciowym, nadgarstku i paliczki palców szukając ograniczeń w ruchomości stawów

10. Badanie pleców podczas przełożenia na deskę ortopedyczną.

Comments are closed.